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Registros recuperados : 14 | |
1. | | ROCHA, I. F.; SANTOS, E. dos; OLIVEIRA, E. de. Avaliacao de caracteristicas agronomicas de genotipos de girassol (Helianthus annuus L.) no municipio de Itumbiara, sul de Goias. In: REUNIAO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 13.; SIMPOSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 1., 1999, Itumbiara, GO. Resumos. Londrina: Embrapa Soja, 1999. p.141-142. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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4. | | GUERRINI, I. A.; REZENDE, M. A. de; SANTOS, E. dos; VILAS BOAS, M. A. Comparação entre análises tradicional e fractal no estudo da absorção horizontal da água em colunas de solo. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v. 1, p. 38-40. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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6. | | SANTOS, S. A. T.; NOBRE, H. R.; SANTOS, E. dos; PORTELA, R. A.; SANTOS, A. Manejo adequado da arborizacao urbana de Belo Horizonte, MG. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE ARBORIZACAO URBANA, 7., 1997, Belo Horizonte. Anais. Belo Horizonte: Companhia Energetica de Minas Gerais, 1997. p.66. Poster. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. | | TIRYAKI, G. F.; SANCHEZ, F. F.; SILVA, G. F. da; GOMES, J. L; SANTOS, E. dos. Flexibilização da oferta de gás natural para a Bahia. Revista Economica do Nordeste, Fortaleza, v.39, n.4, p. 503-517, out./dez., 2008. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | BUENO, M. S.; VITTI, D. M. S. S.; CUNHA, E. A. da; SANTOS, E. dos; RODA, D. S. Niveis de fosfato bicalcico na alimentacao de caprinos. Digestibilidade aparente dos nutrientes da dieta. Boletim de Industria Animal, Nova Odessa, v.55, n.1, p.13-17, 1998. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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11. | | SANTOS, E. dos; RITSCHEL, P. S.; GROHS, D. S.; QUECINI, V.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA. Uso do coeficiente de repetibilidade na avaliação do germoplasma de uva. In:ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19., ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 15., 2022, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2023. p. 12. (Embrapa Uva e Vinho. Eventos Técnicos & Científicos, 1) Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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12. | | JESKE, R. M.; SANTOS, E. dos; SPEROTTO, G.; ZANUS, M. C.; PEREIRA, G. E.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA. Emprego de índices de compacidade de cachos para variedades viníferas com base em caracteres físico-morfológicos. In:ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19., ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 15., 2022, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2023. p. 26. (Embrapa Uva e Vinho. Eventos Técnicos & Científicos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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13. | | SANTOS, E. dos; BROWN, G. G.; CARDOSO, G. B. X.; NADOLNY, H.; PAES, L. S. de O. P.; ASSIS, O. de; FERREIRA, S. de A.; DEMETRIO, W. C. Invertebrados edáficos em diferentes sistemas de uso do solo no Município de Quitandinha, PR. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 31.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 15.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 13.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 10., 2014, Araxá. Fertilidade e biologia do solo: integração e tecnologias para todos: anais. Araxá: Núcleo Regional Leste da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014. Resumo. FERTBIO 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | | JANK, L.; BRAZ, T. dos S.; BARRIOS, S. C. L.; RESENDE, R. M. S.; VALLE, C. B. do; SANTOS, E. dos; FERREIRA, G.; MEIRELES, K. G. X.; CHIARI, L.; JUNGMANN, L. Breeding vemcum maximum in Brazil In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF FORAGE BREEDING, 4., 2013, Melbourne. Book of abstracts. Melbourne: Centre for AgriBioscience, 2013. P. 52 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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Registros recuperados : 14 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
04/07/2023 |
Data da última atualização: |
04/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CAMPECHE, D. F. B.; ANDRADE, D. H. de H.; SILVA, J. F.; MELO, J. F. B.; BEZERRA, R. de S. |
Afiliação: |
DANIELA FERRAZ BACCONI CAMPECHE, CPATSA; DOUGLAS HENRIQUE DE HOLANDA ANDRADE, UFPE; JANILSON FELIX SILVA, UFPE; JOSÉ FERNANDO BIBIANO MELO, UNIVASF; RANILSON DE SOUZA BEZERRA, UFPE. |
Título: |
Non-starch polysaccharide in diets for hybrid Surubim: effects on metabolism plasticity. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Boletim do Instituto de Pesca, v. 45, n. 3, e443, 2019. |
ISSN: |
1678-2305 |
DOI: |
10.20950/1678-2305.2019.45.3.443 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to analyze the effect of mango meal, a non-starch polysaccharide, as a carbohydrate source on the metabolism plasticity and performance indicators for hybrid surubim (Pseudoplatystoma fasciatum x P. corruscans), a tropical carnivorous fish. Juveniles (±14.5g initial weight) were fed 3% of total biomass for 60 days in four experimental diets replacing 0, 33, 66 and 100% of the cornmeal. Growth by final weight was evaluated, but statistical differences (p<0.05) were not observed among the treatments. The activity of total alkaline protease was statistically lower in the fish group fed 100% cornmeal substitution. However, trypsin levels also decreased when 100% of the cornmeal was replaced by mango meal, but without statistical significance. Zymograms showed bands of protease and amylase activities for all treatments. Cholesterol (0%- 141.83±46.10; 100%- 71.36±14.40 mg.dL-1) and total protein (0%- 3.98±0.94; 100%- 1.70±1.03 mg.dL-1) in the plasma decreased as mango meal levels increased in the feed. On the other hand, glucose (0%- 105.08±31.24; 100%- 128.11±24.51 mg.dL-1) and free amino acids (0%- 24.51±2.62; 100%- 38.13±8.94 nmoles.ml-1) in the plasma increased. Although growth was not affected, the carbohydrate source affected fish metabolism, which showed metabolic adaptation by the species. The result suggests that mango meal can replace up to 33% of the cornmeal in diets for Pseudoplatystoma sp. |
Palavras-Chave: |
Farelo de milho; Farinha de manga; Metabolismo do animal; Plasticidade do metabolismo; Surubim híbrido. |
Thesagro: |
Dieta; Fisiologia Animal; Peixe; Piscicultura; Pseudoplatystoma Fasciatum. |
Thesaurus NAL: |
Animal physiology; Pseudoplatystoma corruscans. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154769/1/NON-STARCH-POLYSACCHARIDE-IN-DIETS-FOR-HYBRID-SURUBIM-EFFECTS-ON-METABOLISM-2019.pdf
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Marc: |
LEADER 02462naa a2200337 a 4500 001 2154769 005 2023-07-04 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-2305 024 7 $a10.20950/1678-2305.2019.45.3.443$2DOI 100 1 $aCAMPECHE, D. F. B. 245 $aNon-starch polysaccharide in diets for hybrid Surubim$beffects on metabolism plasticity.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThis study aimed to analyze the effect of mango meal, a non-starch polysaccharide, as a carbohydrate source on the metabolism plasticity and performance indicators for hybrid surubim (Pseudoplatystoma fasciatum x P. corruscans), a tropical carnivorous fish. Juveniles (±14.5g initial weight) were fed 3% of total biomass for 60 days in four experimental diets replacing 0, 33, 66 and 100% of the cornmeal. Growth by final weight was evaluated, but statistical differences (p<0.05) were not observed among the treatments. The activity of total alkaline protease was statistically lower in the fish group fed 100% cornmeal substitution. However, trypsin levels also decreased when 100% of the cornmeal was replaced by mango meal, but without statistical significance. Zymograms showed bands of protease and amylase activities for all treatments. Cholesterol (0%- 141.83±46.10; 100%- 71.36±14.40 mg.dL-1) and total protein (0%- 3.98±0.94; 100%- 1.70±1.03 mg.dL-1) in the plasma decreased as mango meal levels increased in the feed. On the other hand, glucose (0%- 105.08±31.24; 100%- 128.11±24.51 mg.dL-1) and free amino acids (0%- 24.51±2.62; 100%- 38.13±8.94 nmoles.ml-1) in the plasma increased. Although growth was not affected, the carbohydrate source affected fish metabolism, which showed metabolic adaptation by the species. The result suggests that mango meal can replace up to 33% of the cornmeal in diets for Pseudoplatystoma sp. 650 $aAnimal physiology 650 $aPseudoplatystoma corruscans 650 $aDieta 650 $aFisiologia Animal 650 $aPeixe 650 $aPiscicultura 650 $aPseudoplatystoma Fasciatum 653 $aFarelo de milho 653 $aFarinha de manga 653 $aMetabolismo do animal 653 $aPlasticidade do metabolismo 653 $aSurubim híbrido 700 1 $aANDRADE, D. H. de H. 700 1 $aSILVA, J. F. 700 1 $aMELO, J. F. B. 700 1 $aBEZERRA, R. de S. 773 $tBoletim do Instituto de Pesca$gv. 45, n. 3, e443, 2019.
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